FAQ
? Hvor længe skal badmintonboldene opbevares i fugtrøret før de har optaget fugtigheden.
! Det er lidt forskelligt fra fjerbold til fjerbold, men ca. 10 dage er et godt bud. Det er ikke muligt at måle selve boldens fugtighed. Derfor har vi måttet bruge primitive metoder i vores ellers videnskabelige test. Metoden er simpelthen at veje 100 tørre fjerbolde og sammenligne med vægten af 100 fugtede fjerbolde.
For år tilbage brugte man betegnelsen 49 – svarende til 4,9 g – for en badmintonbold, der var lidt langsommere end en 50’er (5,0 g). I dag er det bredden på henholdsvis spidsen og fjertragten (skørtet) der primært afgør fjerboldens hastighed og betegnelsen er f.eks. 77 for en normal og måske lidt langsom hastighed og 78 for den lidt hurtigere fjerbold.
? Hvor højt må luftfugtigheden i røret være.
! En fjerbold har den bedste holdbarhed og optimale flugt, hvis den har været opbevaret ved en relativ luftfugtighed på omkring 75 – 85 %. Hvis fjerbolden opbevares ved over 90 % vil den virke for tung i spil og være for lidt for hurtig. Men du kan sagtens booste fjerboldens optagelse af fugtighed ved i starten at have en højere luftfugtighed i røret. Dette er netop idéen med SAVE-BIRDIE, man fylder røret op med tørre fjerbolde i den ende hvor fugtsvampen er placeret. Hvis forbruget så ligger på omkring 1-4 bolde pr. gang, passer det fint med at bolden er ‘akklimatiseret’, når men tager den ud i den anden ende.
? Er fugtkontrolrøret patenteret.
! Der er indleveret patentansøgning til Patent- og Varemærkestyrelsen. Patentnr. PA 2013 00595. Ansøgningen har ingen formelle fejl og en examiners undersøger i øjeblikket om opfindelsen lever op til de nødvendige kriterier. Der foreligger allerede et andet patent på et fugtrør, hvor man placerer en fugtsvamp i den ene ende af røret, men denne har ikke indbygget hygrometer.
Patentet beskriver SAVE-BIRDIE, som et fugtkontrolrør med indbygget hygrometer til visuel kontrol af den relative luftfugtighed med men henblik på at kontrollere fjerboldens kondition inden den tages i brug, således at badmintonboldens holdbarhed øges betragtelig i spil.
? Hvorfor indgår der en svane i logoet, man anvender vel gåsefjer til en badmintonbold
! Yes, der anvendes gåsefjer til de allerbedste og dyreste badmintonbolde og andefjer til de øvrige. Selvom bolde af gåsefjer er dyrest, er det den generelle opfattelse, at det bliver billigst i længden med gåsefjer grundet større smidighed. Der går for resten 8 gæs til en god fjerbold (de 2 bedste og mest lige fjer fra gåsens venstre vinge). Og svanen? Dansk opfindelse og Danmarks nationalfugl.
? Hvorfor indgår ordet birdie i navnet/brandet.
! En fjerbold hedder birdie i f.eks. USA og birdie er lidt enklere end shuttlecock.